Bloggarkiv

torsdag 26 april 2012

LCHF är praktiskt...

....när man ger sig ut på resande fot. Vilket jag är just nu.
Därav de få inläggen för tillfället!

Men ang. praktiskt....  Är ju bara att handla på sig i affären saker som rökta korvar, färdigskivad ost osv. Så har man sin "matsäck" klar och redo när hungern sätter in. Så att tycka att det är opraktiskt att äta LCHF liknande Lågkolhydratsmat är bara en ursäkt för att stanna på McDonalds och moffa i sig en hamburgare.

Dessutom... Dom som känner mig vet att jag lever mest på Kaffe och Kaffe finns överallt! Kopp på er alla!

måndag 23 april 2012

Om jag märker nån skillnad?

Lite kanske. ;)

1900 jämt...

..kommer det bli idag (inkl. kvällsnacks på 1 kokt ägg m. smör).
1900 Kalorier, 125gr. protein, 11gr kolhydrater och 150 gr fett.
Känns som en bra dag helt enkelt. Var lite hungrig före middagen men det beror på att jag åt tidigt idag, redan vid elvasnåret moffsa jag i mig lunchen (kvällsmat klockan 7).

Får se om jag justerar upp fettmängden och ner proteinmängden för att se ifall mättnaden håller sig bättre eller om jag behöver gå åt andra hållet. Alla är vi individer och olika därigenom så det gäller att hitta det mönster och sätt att äta på som passar en bäst.
Det är iallafall min egen lilla teori.
Men jag har så många teorier.
Och dom flesta har varit fel genom livet ändå så...*skrattar*
Men vågen säger att jag har ganska rätt denna gången!!

Middagsförberedelser.

Ikväll blir det ryggbiff.

Väl kryddad och omhändertagen med alla smaksättningar mjuuukt och leeeent och försiktigt inrubbade, inklappade och inoljade i köttet.

Vilka kryddor?

Timjan.
Basilika.
Oregano.
Salvia.
Vitpeppar.
Svartpeppar.
Cayennepeppar.
Chilipulver.
Vitlök.
Lökpulver.
Paprikapulver (rökt, het)

Kommer bli görgött!

söndag 22 april 2012

Blodsockerblues...

....kan vara en lämplig rubrik, för det speglar lite hur mitt blodsocker varit sista dagarna. Jag tänkte jag skulle fixa till ett trettiotal mätpunkter under 3-4 dagar för att skapa fina grafer och kurvor att visa upp hur mat och sådant påverkar ditt blodsocker.
Idén föll på att mitt blodsocker hela tiden höll sig lågt.

Högsta noteringen 4,9 (på morgonen) och lägsta 3,4, på eftermiddagen ungefär en timma före Middag.
Så mer spännande än så blev det inte! Vilket väl iofs. är poängen med det hela. Lågt Kolhydrat/Stärkelse/Socker-intag = Låg blodsockerinverkan = låg insulinutsöndring = ingen fettinlagring = stor fettförbränning tack vare Ketosen.

Men lite spännande på det viset att de höll sig så bra. Mycket nöjd.
Ska bli skoj att se vad mitt HbA1C (långtidsglukos/blodsocker de sista 2-3 månaderna) visar när jag varit och blivit tappad på blod nästa gång hos Farbror Doktorn.

Det såg bättre ut i stekpannan!

Fast det smakade bättre än det såg ut upplagt.
Och näringsmässigt helt perfekt.

2 ägg.
4 msk grädde.
Salt och peppar.
100 gr 35% Ost.
Hackad Chili.
Stekt i 20 gr Smör såklart.
En sånhär måltid ger ungefär 50 gr Protein, 5.5 gr Kolhydrater och 85 gram fett och en total på 970 kalorier.
Energifördelningen blir 77% fett, 22% protein och 2% Kolhydrat.
Hade jag inte smugit in osten hade Kolhydraten blivit ännu lägre, men nått måtta får det vara. ;)

lördag 21 april 2012

För dom som har intresse av det.

..... eller bara är nyfikna, följ gärna UCLA's serie av inlägg på Youtube om b.la socker och varför vi kanske inte ska äta "5 grönt om dan" veckorna i ända. 

http://www.uctv.tv/skinny-on-obesity-sickeningly-sweet/

Ut och hälsa på gamla arbetskamrater...

...blev det idag. Måste erkänna att jag faktiskt kan sakna mitt gamla jobb lite emellanåt. Det här med stämningen som finns på en bra Marknad. Säljare som pratar om sina varor, folk som skojjar, ungar som driver en till vansinne och allmänt härliga "folkfestvibbar".... Fast jag vill ändå inte riktigt tillbaka. Stress, jagande, arbete 24 tim. om dygnet...

Det är väldigt praktiskt att käka LCHF och vara iväg en dag dock. Dels så finns det mesta alltid tillgängligt och dels behöver man inte plocka med sig en hel matlåda fylld med prylar.
Innan jag åkte iväg imorse åkte 100 gr Boxholm Chiliost in i nyllet ihop med Gol Chorizo (75gr).
På det stod jag mig enkelt och lätt fram till ettiden då 3 grillade korvar slank ner (nej, inget bröd och ingen senap eller ketchup). Lite låg fettkvot på korven men det fick duga. Och dessutom blev jag bjuden på den *snälla gamla arb. kamrater* Så det är dumt att klaga!

Senare på kvällen kände jag mig hungrig på riktigt så det fick bli två rejäla skivor karré, en stekt tomat och lite bea-sås till det.

Protein : 164
Kolhydrat 13,8 (tomatens "fel")
Fett : 179
Totalt 2300 Kalorier.
Bryr mig inte så mycket om att kalorierna drog iväg lite idag eftersom jag hållt igång och rört på mig ganska mycket så jag räknar med ungefär "2000" netto-kalorier nånting. Helt okej!!

fredag 20 april 2012

Ryggbiff & Bea - LCHF i ett nötskal.

Inte varit speciellt hungrig alls idag men började känna hur det kurra i magen nu vid tretiden så det var väl dags att stoppa in nått i kroppen då. Fick bli en skiva Ryggbiff (Nöt) på 200 gram och en rejäl blaska med färdig bea-sås (vet, jag SKA göra min egen och börja ha färdig i kylskåpet). Å så lite kryddsmör ovanpå.

Kostnad : 11kr kött, 5kr sås.
- Och dom säger LCHF är ett dyrt sätt att äta på?
Men grädden i kaffet och en bit ost som frukosten bestod av är jag uppe på 1350 kalorier.
Finns alltså bra med utrymme för något riktigt smaskigt ikväll om jag blir hungrig!

Vet..veeeet...en del LCHF människor får "krupp" baraför jag räknar kalorier. Men jag tror fortfarande termodynamikens lagar spelar roll (iallafall i denna verklighet av Universum som just jag befinner mig i (orka börja prata Kvantfysik på en Fredagseftermiddag???)) Runt 2-2500 om dan.. jag håller mig till det och känner mig nöjd. Sen får ni ha Era egna teorier för er själva så har jag mina. Var och en salig på sitt sätt! ;)

Nu åker vågen ut....

...som jag skaffade för ungefär en vecka sen. Herregud, ja står ju på den varje dag och följer slaviskt vad som händer. Vet bättre än att bara låta mig styras av siffrorna på skalan, men blir ju ändå hysterisk varje gång den visar stillastående eller ett eller två kilo upp beroende på om man har mycket vatten i kroppen eller inte just för ögonblicket.


 =/ Nä, väck med den. In i skåpet och så får den tas fram en gång varannan vecka istället!

torsdag 19 april 2012

Haft en rätt stillsam dag idag. Kört lite skräp åt migsjälv och en vän så jag har åtm. fått kånka och bära lite. Ska försöka komma igång med dom här förhatliga promenaderna och börja bygga kondition men en sak i taget. Vill ner lite till innan jag börjar anstränga knäna för mycket. Dom värker tillräckligt som det är. =)


Dagens middag dådå...
Färsbiffar (Fläskfärs) kryddade ordentligt. 265 gr. totalt. Och så till det tre olika sorters kryddsmör som jag pillade ihop häromdagen.  Smaskigt värre.. Men måste lära mig att låta bli kryddburkarna...*tööööörstig*

Totalen idag blev :
111 gr. Protein
151 gr. Fett
4,4 gr. Kolhydrater.
Totalt : 1781
Energin kom till största delen ifrån fettet, 75%, precis som det ska vara och 25% från Protein. En rätt så "perfekt" dag helt enkelt.

Kommer nog att lägga till lite kalorier senare ikväll om jag är sugen med att äta lite ost och en korvbit. Men just nu är jag så mätt så magen står i fyra hörn. Fantastiskt det här..  äter mindre än sen..jag minns inte när.. Och mättare, nöjdare och mer välmående än sen förra gången jag testa LCHF (Ballade ur av ngn. anledning efter en månad, men nu kör jag fullt ut).

Frukost...

...eller sen lunch. Bestäm själva. Själv kallar jag det för "ät när du är hungrig människa!?". Och det var jag nu. Inte så "illa" med tanke på att jag åt senast vid 7 igårkväll!

Det blev Åmmelett me Bajkon å Tjilliost. *mmmm*

100gr. Ägg (2 små)
10 gr. Smör.
30 gr. Bacon.
50 gr. Chiliost (Boxholms....tror jag är lite kär i den!)
10 gr. grädde (en skvätt i äggen när dem vispades).

Å för oss nummernördar :
30 gr. Protein.
2,4 gr. Kolhydrater.
53,8 gr. Fett.
610 Kalorier.

På detta kommer jag förhoppningsvis stå mig på ett bra och enkelt vis fram tills 5-7 tiden i eftermiddag/ikväll då det blir färsbiffar eller nått annat smaskigt.

Socker socker och socker...

...är ju tydligen det heta ämnet, speciellt för dem/oss som äter lite kolhydrater.

Därför tänkte jag påbörja "Operation Blodsockerkurva". Jag ska med jämna mellanrum under en vecka ta och kolla mitt blodsocker. På : https://www.abbott-diabetes.se/?id_item=89 kan man beställa hem en gratis (!) blodsockermätare. Med i paketet får man ett tiotal mätstickor och några lancetter. Jag har traskat (tog bilen) till Apoteket och köpt en extra omgång (inte gratis, 100 lancetter och stickor kostade 480kr) så nu är jag redo för rejält blodvite framöver! Till saken hör att jag verkligen, VERKLIGEN, inte gillar nålar. Så att göra detta är en stor uppoffring för LCHF rörelsen......

Räknar med att kolla varje morgon och kväll och ca 2 tim. efter varje måltid.
Dagen började finemang :
0700 5,4
0930 4,6

Så när jag fått ihop en sisådär 28-30 mätpunkter så ska jag ordna till en söt liten grafisk presentation. =P Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol fastande, och upp till max 8,7 efter måltid. Så om jag kunde segla fram på fettoceanerna med ett snittvärde lägre än 5,5 skulle jag känna mig riktigt nöjd.

Om någon månad ska jag även testa mitt Långtidsblodsocker (HbA1c) för att kunna se ifall kosten gjort skillnad på mina värden (har referens ifrån Oktober mån 2011 då jag sist gjorde dessa prover).

Och Nej, jag har inte Diabetes Typ 2. Men jag, om någon, borde legat i riskzonen för det i alla år som jättefet. Min "besatthet" med blodsockernivån ligger dock i att min Mamma, hennes Syskon och Mormor alla hade typ 2 och typ 1 diabetes. Så med det i "generna" vill jag själv ha lite koll på tillvaron.

Och för den delen....de flesta i släkten de sista 2 generationerna bakåt verkar ha dött i Cancer.. Av det kan man ju inte dra några slutsatser men iallfall börja misstänka att Diabetes/För högt intag av socker kanske kanske har nått att göra med C ordet.

onsdag 18 april 2012

Kalorier kalorier kalorier...


Kom på att jag idag var tvungen att räkna om mitt Basala Kaloribehov. Detta för att se hur mycket kalorier min kropp förbränner på en dag så att jag kan lägga mig på en nivå något under detta för att bibehålla viktnedgången. Jag gör såhär utav två anledningar. Den ena är att jag nog inte riktigt än
"tror på" att man kan "äta hur mycket som helst" som LCHF:are. Ty jag är ingen "vanlig människa". Jag är stor. Extremt stor. Och har en mage varti jag enkelt och lätt skulle kunna trycka ner 4-5 Karrékotletter i + en massa tillbehör! Och för att vänja om ögat (som gärna vill ha stora portioner mat) och
magen som är van att töjas ut till bristningsgränsen så håller jag koll på kalorierna lite grand. Det gör jag genom att ofta väga vad jag stoppar i mig och föra matdagbok. Tillslut lär sig öga/hand vad saker och ting väger så att man inte får i sig åt pepparn mycket.

Anledning två.
En kalori är inte alltid en kalori har jag fått lära mig av allt jag läst under sista månaderna. MEN det är ju åtm. en liten fingervisning. Skulle kunna tänka mig att om jag får i mig 3-4000 kalorier om dagen så lär inte mycket hända på viktnedgången och det är ju den jag är ute efter.  Kan man säga att jag är lite
ursvensk om jag använder ordet "lagom" för sättet jag tänker på? ;)

För att slippa beskriva ingående om hur man räknar ut sin Basala Kalorinivå, och för att jag själv tycker det är döööjobbigt att göra det manuellt så använder jag verktyget man finner på http://matkalkyl.se/berakna-energibehov-kcal.php
Mycket praktiskt!
Jag fyller i mina siffror och under uppdelning av energikällor så knackar jag in

25% kcal från Protein
0,5% kcal från Kolhydrater
74,5% kcal från fett

Av det får jag fram att mitt totala energiintag för att stanna på nuvarande vikt är
3028 kcal per dag.
För att få en viktminskning om cirka ett kilo i veckan är teorin att man ska dra av cirka 1000 kalorier per dag. ( 1kg fett inehåller 7000 kalorier). Så jag ska alltså försöka hålla mig runt ett snitt av 2000 kalorier per dag. Vilket är ganska mycket sett till vad andra "dieter" generellt har.

Denna siffra måste jag räkna om lite då och då allteftersom jag (förhoppningsvis) går ner i vikt eftersom ditt kaloribehov sjunker utefter vad du väger då det blir lättare för kroppen att röra på sig.

Jag ska alltså få i mig :
127 gram protein per dag (20 gram kött = 1 gr. protein (mycket kött blir det!))
3 gram Kolhydrater (Ska försöka köra så Strikt LCHF som jag kan under iallafall första halvåret).
168 gram fett per dag.

Låter som det kommer bli många veckor av god härlig mat framöver!

Fet middag.


Middagen blev ett ihopkok av vad jag hade i kylskåpet för tillfället. Så det blev lite ost, 2 korvar och 100gr. Bacon samt en liten klick kryddsmör (egengjort).

Till det ett stort glas vatten. Satt och småflinade för mig själv eftersom det är ett Coca Cola glas, vilket påminde mig om "gamla synder". ;)

Jättemiddagen gjorde att kalorierna smög upp till 2280. Men kolhydraterna höll sig på respektabla 3 gr, 160gr Protein och 183 gram fett.
Inte så illa fördelat om jag får säga det själv.

Mat mitt på dagen, kan det va nått?


Idag blev det faktiskt Lunch, rentav i "tid". Och jag var hungrig, något som jag inte vanligtvis är numera.
Men det skyller jag på att jag tidigare under veckan legat på 22 och 18gr. Kolhydrater vilket jag tycker är för högt.

Dagens lunch blev 190 gr. korv ifrån Lidl (som har helt okej korvar med ca 1 gr kolhydrat/100 gram i sitt sortiment. Till det 70 gram Ost, Boxholms Chiliost (gud va go den är!).

Nu har jag totalt petat i mig ungefär 1000 (Mkt. grädde i kaffet idag) av de 1800 kalorier jag vill ligga på per dag. Så det finns fortfarande utrymme för en riktigt rejäl middag ikväll. Lär näppeligen lägga mig hungrig! Vilket är underbart eftersom alla andra Dieter jag provat har slutat med svidande, krampande hungerkänslor framåt kvällstimmarna. På så vis är LCHF helt underbart då man slipper (för det mesta) att vara hungrig.

Nu efter 9-10 veckor med LCHF har jag också börjat känna skillnad på "va lite sugen" och "hungrig". Och jag kan garantera att "hungrig" kommer mycket mer sällan än vad man kan tro.

Blodsocker efter mat : 4,8
Protein 281 gram
Kolhydrater 2,2 gram
Fett 154 gram

Ska bli kul att se totalen iafton. Får nog bli karrékotletter med kryddsmör. Smaskigt!


Dags att sätta ett ansikte till Bloggen kanske? Detta är då Jag. Det skiljer knappa 9 veckor mellan dessa två bilder och ungefär 25 kilo, vilket jag hoppas syns! Men eftersom jag är så extremt överviktig så kommer det naturligtvis ta lång tid innan kroppens förändring ger större reella resultat utseendemässigt. Men Rom byggdes inte på en dag. Dessutom tog det 40 år att bli såhär överviktig. Skulle vara väldigt överraskande ifall det inte tog ett bra tag att komma ner till "normala" nivåer igen.

Men tålamod är ju inte min starka sida. Fort ska det gå! Helst klart igår, med en gång, nu! DIREKT! Men riktigt så fungerar det ju inte. *suckar bedrövat*
Men tids nog kommer folk man möter kanske börja se skillnaden på en. Väldigt intressant att själv följa min egen utveckling dock eftersom den märks tydligt på kläder. Helt plötsligt passar dom ju! ;)

Mitt "försvarstal" till LCHF..

Detta är ett inlägg som kommer direkt ifrån min Facebooksida. Ska försöka skaka liv i min blogg igen och finna inspiration till att skriva här mer regelbundet. =

Iallafall... mitt försvarstal till LCHF : 

Blir lite ....fundersam...över vad folk fått ifrån att jag vräker mig i massa fett baraför jag börjat med LCHF. Namnet är lite missvisande, (men tekniskt korrekt ändå) eftersom när man utesluter/minskar kolhydrater som energikälla så ökar
andelen protein/fett automatiskt eftersom kalorierna man behöver måste komma ifrån andra källor.
Samma mängd kalorier med kolhydrater hade alltså blivit lägre del protein/fett.
As simple as that.
Som exempel..vad jag käkat idag :

Frukost
2 muggar kaffe
100 gr. Ost, Gouda. 370 kalorier.

Avskyr frukost, får knappast i mig nånting då. Blev en bit ost som jag tärnade och nibblade på ihop med kaffet.

Vid tolvtiden drog jag i mig en ölkorv *snacktime*

Sen eftersom jag skulle iväg snabbt runt två och inte hann göra något lagat blev det ca :
200 gr. falukorv 520 kalorier
100 gr tomat 25 kalorier.
Vilka tuggades i bilen påväg mot falkenberg.

Middag :

En sallad på följande : (siffran efter är antalet kalorier)
100gr. tomat 50
100gr sallad 15
50 gr gurka 5
50 gr purjo 15
50 gr paprika 20
50 gr fetaost 150

270 gr. karré 621 kalorier vilket stektes i lite olja och 20 gr. smör 140
Tot 1950 kalorier.

Protein : 111 gram.
Fett : 102 gram.
Kolhydrater : 15 gram (lite högt tack vare falukorven som är sötad med massa skräp).
Det innebär att jag fick ungefär 70% av dagens energi via olika fetter.

Och det utan att ha druckit grädde ur nått paket, dränkt saker i smör eller olja osv.
Get it? =)
Ser ni nått "extremt" i det annat än att jag fimpat smörgåsarna som osten vanligtvis låg på och potatisarna/riset/pastan som brukade åtfölja de andra måltiderna.

Jo..förresten..Mätt blodsockret tre ggr. idag. Aldrig varit över 4.7 på hela dan.
Ska gå till Läkaren och få nya Kolesterolprover tagna. Lägger in det här sen så får ni se.
Provet man tar testar tre olika Kolesteroler i blodet. Där får man svar på följande :

VLDL – kallas ”triglycerider” (dåliga för dig) ska vara under 0,5
LDL (dåliga) Ska ha en nivå under 1,7
HDL (bra, glada fluffiga och studsande små Kolesterolpartiklar (den sorten som inte fastnar i kärlen och ger infarkter mm) Ska vara över 1,0

TOTALT ska kolesterolnivåerna (allt adderat) vara under 6 och helst under 5.
Därtill ska jag ta ett "apo-prov" vilket också förtäljer en hel del om riskfaktorer för hjärtsjukdommar.
Ska bli intressant att se vad mina provsvar kommer säga så kanske man klappar igen käften på de som ff. tror att fet mat ger höga kolesterolvärden och
täpper igen artärer och blodkärl. ;)

Goderafton.